Sveriges bästa
landskapsmat till världens främsta kockskola

Elin Agorelius från Husmansbord i Grythyttan och Catherine
Baschet, Alumni, Event och Kommunikations-koordinator på Le Cordon Bleu, Paris.

Pelle och Elin Agorelius från Husmansbord i
Grythyttan är nyligen hemkomna från Paris och ett besök på Le Cordon Bleu, som är
en av världens mest kända kockskolor.

– Vi planerar nu ett gästspel på skolan under
året, med Husmansbord-diplomerade svenska delikatesser i fokus, berättar Pelle
Agorelius. Det finns en myt i matbranschen att fransmännen är konservativa när
det gäller annan matkultur än deras egen, men det är inget vi upplever. Vi
känner att det finns ett
starkt intresse och en stor nyfikenhet hos fransmännen när det gäller svensk
och nordisk mat.

Husmansbord
har tidigare samarbetat med Le Cordon Bleu, bland annat på flertalet Cookbook
Fair-mässor i Paris.

– Vi är stolta och glada för att ha etablerat
det här samarbetet, fortsätter Pelle. Svensk och fransk gastronomi har mycket
gemensamt och vi märker en stor nyfikenhet på rena svenska råvaror med
oförfalskade smaker. Det ska bli spännande att presentera ytterligare exempel
på Sveriges bästa landskapsmat för Le Cordon Bleu-eleverna.

Pelle säger avslutningsvis att det finns en
styrka och kunskap i fransk gastronomi som inte ska stå i motsats till den
svenska matkulturen.

– Att dela med sig och sprida kunskap om den
svenska maten är nummer ett för att öka intresset
internationellt för att på sikt öka den svenska livsmedelsexporten, avslutar
han.

Den
kockskolan Le Cordon Bleu grundades i Paris år 1895 och finns nu i 20 länder,
med 50 lärosäten. 20 000 studenter från 8o olika länder drillas varje år. Inte
bara i kok-konst utan också inom dryckeskunskap, ledarutbildning och nya
spännande ”Master of Gastronomic Tourism”.

Under Parisbesöket strålade Pelle och Elin
Agorelius samman med journalisten och matfantasten Ulf Elfving, som bland annat
bloggar om mat på Expressens Mitt Kök. Tillsammans besökte de Sveriges ambassad
där de mötte Veronika Wand-Danielsson och hennes kock Emil Glaser och bjöd på
varuprover från Husmansbord och Konsum Värmland.

Ingen vet exakt hur många svenskar som bor i
Paris-området, men deras längtan efter hemlandets smaker har gjort att även
fransmän får prova isterband, lingonsylt, knäckebröd och blåbärsdrycker.

Detta och mycket mer återfinner man på svenska
Affären i Paris. Där har Agneta Kossowski-Darwish målmedvetet byggt upp en fin
butik med olika svenska matvaror. Redan 2012 påbörjades ett samarbete med
Husmansbord för att ytterligare utveckla sortimentet.

Här
ses Agneta och Pelle när han överräcker diplomet Husmansbord Gastronordic
Partnership 2015 som en bekräftelse på de goda insatserna.

Pelle Agorelius säger:

– Parollen som beskriver vårt målmedvetna
internationella arbete beskrivs så här: “Sharing the best of swedish food
and culinary traditions with the world”. Agnetha och Affären är en fin
samarbetspartner som tack vare sina ambitioner förtjänar all uppmärksamhet.

Allt fler Husmansbord-diplomerade produkter når
Parisarna, inte minst tack vare Konsum Värmlands grossistverksamhet för
utlandskunder. Förutom Affären i Paris levererar Husmansbord och Konsum
Värmland till ett antal olika restauranger och butiker runt om i Europa, bland
annat Björk i Italien och TotallySwedish i Storbritannien.